fbpx
search
10 maj, 2022

Lägg bort bekvämlighet – ett måste för säker IT-infrastruktur

Från Miami till Segmon. Victor Orbay har förälskat sig i Sverige och den svenska naturen. Hos CloudPro jobbar han med lösningar för säker och trygg IT-infrastruktur.
”Som IT-partner måste vi ta ansvar för att utbilda våra kunder”, säger Orbay.

Från soliga Miami till värmländsk natur

Det är inte svårt att måla upp en romantiserad bild av södra Florida i USA. Sol, milslånga stränder och exotiska drinkar. Victor Orbay som växte upp i Miami föredrar dock värmländska insjöar, en skog i gryningen och kaffe i termos. Kärleken tog honom till Sverige 1988, väl här förälskade han sig i den svenska naturen.

– Det finns inget som är tråkigare än att sitta i en bilkö. Jag bodde i lägenhet som ung, det kommer jag aldrig göra igen. Nu bor jag nära naturen och har jag tillgång till tre jaktmarker. I år har jag redan hunnit med 30–40 jaktdagar, förra året räknade jag till 126 dagar i naturen, berättar Victor Orbay.

Fascinerad skapa säker IT-infrastruktur

Här i Värmland trillade han in i IT-branschen av en ren tillfällighet. Med ett intresse för elektronik och med en bakgrund i det militära samt som bilmekaniker upptäckte han att datorer var intressent.

– Jag jobbade på Gruvön och började lära mig mer om datorer och märkte att det var något jag var bra på. Så jag bestämde mig för att plugga, säger Victor.

Med en utbildning i bagaget vände sig Victor Orbay till Arbetsförmedlingen i hopp om att omsätta studierna till ett yrke. Från Arbetsförmedlingen fick han höra ”Vad är IT?”.

– Men de var hjälpsamma och om jag lyckades hitta någonstans att praktisera så skulle de stå för lönen. Och resten är egentligen historia…

Nu tillbringar Victor Orbay mycket tid i CloudPros moderna datacenter för att att skapa säker IT-infrastruktur

Nu tillbringar Victor Orbay mycket tid i CloudPros moderna datacenter för att skapa säker IT-infrastruktur.

Vad tilltalar dig med IT-branschen och din nuvarande roll på CloudPro?

– För mig är det fascinerande med infrastruktur, att få bygga och skapa utifrån en vision. Det handlar om att hitta en lösning, testa, utvärdera, övervaka och förvalta.

IT-säkerhet – en fråga som börjar tas på allvar

Nu präglas vardagen mycket av säkerhetsarbete för att stötta CloudPros kunder till trygga och säkra IT-miljöer. Men också genom att ta fram planer för vad som ska hända vid ett driftstopp. En utveckling som Victor Orbay välkomnar.

– Jag började med det här innan det fanns internet eller routrar på företag. Det är egentligen bara de senaste 5–10 åren som säkerhet har blivit en fråga som fått utrymme på riktigt. Inte minst för att det är en fråga som tagits på allvar i nyhetsrapporteringen. Det gör att fler tar till sig vikten av säkerhet, innan dess var det mycket ”det händer inte mig”.

 

Små åtgärder motverkar onödiga stopp

Externa hot i form av cyberattacker och ransomware. Men också interna hot, exempelvis långvariga strömavbrott eller genom hårdvara man äger som kraschar.

– Dagarna där bekvämlighet kan prioriteras är borta, vill man ha en säker IT-infrastruktur som hjälper verksamheten behöver man tänka säkerhet framför enkelhet. Det handlar om mulitfaktorautentisering (MFA, 2FA), VPN och kryptering. Små åtgärder egentligen, men som gör att man inte drabbas av onödigt stopp.

Sett företag drabbas hårt av cyberattacker

Genom roller som IT-konsult och IT-chef har Victor Orbay sett företag som drabbats hårt av både cyberattacker och ”naturliga” katastrofer.

– Det är lätt att måla upp skräckscenarier, men som IT-partner måste vi ta ansvar för att utbilda våra kunder. Då handlar det delvis att berätta om vilka hot som finns, men givetvis även alla möjligheter. Målet är att tillsammans bygga upp ett skydd som förebygger i stället för att försöka stoppa en blödning.

Säkerhetskopiering – en viktig försäkring

Att säkerhetskopiera med ett förutbestämt intervall är en bra start.

– Det är fin försäkring och precis som med din bilförsäkring finns det olika varianter. Men det är lika viktigt att veta vad som ska hända och vem som ansvarar för det när olyckan har varit framme. En disaster recovery, eller katastrofåterläsning, är din plan. Alla avdelningar kan drabbas när din IT-miljö ligger nere. Men för att ta ett exempel, vilken avdelning ska prioriteras vid en återställning? Det ska vara bestämt på förhand. Med en riktigt bra plan handlar det egentligen bara om att högerklicka och välja ”återställ”.

– Ja, det kan faktiskt vara så enkelt.

Nu väntar ett webbinarium och katastrofåterläsning med Veeam som plattform – varför jobbar vi på CloudPro med Veeam?

Veeam är helt enkelt marknadsledande, då gäller det inte bara disaster recovery utan hela kedjan fram till att din IT-miljö är upp och rullar igen. Det finns dessutom virtuella labb där man kan analysera data, ta fram statistik, testa uppdateringar och så vidare. Använt på rätt sätt finns det en oerhörd affärsnytta.

Vill du veta mer?

Victor Orbay

Senior drifttekniker victor.orbay@cloudpro.se +46 10 470 46 66

Du kanske även vill läsa

16 augusti, 2022

CloudPro går samman med Nethouse

Läs hela vårt gemensamma pressmeddelande här.

Fortsätt läsa
20 maj, 2022

Skapa en plan för katastrofåterläsning – webbinarium

I detta webbinarium kommer CloudPro tillsammans med en expert från Veeam berätta mer om möjligheterna med Veeam Disaster Recovery Orchestrator.

Fortsätt läsa
5 maj, 2022

Snabb återläsning av affärskritisk data – Veeam Disaster Recovery

Webbinarium för katastrofåterställning med Veeam Disaster Recovery – anmäl dig nu!

Fortsätt läsa