fbpx
search
STRESSFRI SEMESTER - DEL 1

Cyberattacker tar inte semester – vem ansvarar?

Längre ledigheter står för dörren. Härligt! Men hur ska du göra för att det ska vara okrångligt att komma tillbaka till kontoret efter semestern? Vi har tips och råd för en tryggare vardag – även i hängmattan.

Översyn av IT-miljö inför din semester

Oavsett om ni lämnar kontoret helt under några veckor, eller sprider ut ledigheter och fyller på med sommarvikarier så är det viktigt att göra en översyn av sin IT-miljö. Allt för att slippa oro och onödiga ”brandkårsutryckningar”. Vi har koll på viktiga åtgärder och verktyg – och vi delar såklart med oss av våra tips!

7 tips för en säkrare IT-miljö i sommaren

1. Vem ansvarar för IT-miljön under semestern? Se till att det finns en tydlig plan med ansvarsområden och åtgärder om något händer. Cyberattacker tar inte semester och åskoväder kan skapa problematiska strömavbrott.

2. Kontrollera att backup rullar enligt plan, den ska verifieras dagligen och även då kontrollera att det inte finns några varningar. Det är också bra att testa att genomföra en återläsning för att se till att systemen fungerar smidigt.

3. Ytterligare ett tips kopplat till backup är att lägga en säkerhetskopia utanför sin egen miljö.

4. Aktivera MFA (multifaktorautentisering) med unika lösenord. Finns det inte på plats? Då är sommaren ett utmärkt tillfälle att implementera MFA för ökad säkerhet för era konton. Ni kommer tillbaka till semester utan att behöva starta upp med ”glömda” lösenord.

Din IT-avdelning CloudPro tipsar om åtgärder för en stressfri semester.

Din IT-avdelning CloudPro tipsar om åtgärder för en stressfri semester.

5. Reservkraft genom en UPS är en bra trygghet för att system och servrar inte ska gå ner vid åskoväder och liknande. Se då till att testa batterier så att de är i bra skick och se till att funktioner som nedstängningar fungerar. Med en UPS skyddar man känslig utrustning – inte bara mot strömspikar utan även genom att utrustning kan stängas ner på ett kontrollerat sätt. Då blir uppstarten mycket smidigare!

6. Säkerställ att all extrapersonal är insatta i företagets IT-policy. Framför allt när det kommer till cyberattacker och phishing. Bedrägerier ökar när inte rutiner följs.

7. Se alltid till att alla datorer och servrar är redo med de senaste uppdateringarna. De innehåller ofta viktiga säkerhetsuppdateringar som adderar ett viktigt lager av säkerhet.

Fler tips för en trygg IT-miljö inför din semester:

Del 2: Viktiga verktyg att implementera för en säkrare IT-infrastruktur

Del 3: Därför är outsourcing till en extern IT-avdelning viktigt

Vill du veta mer?

Morgan Sundkvist

Senior drifttekniker & säljare morgan.sundkvist@cloudpro.se +46 10 470 64 90

Daniel Stiglert

Kundansvarig säljare daniel.stiglert@cloudpro.se +46 10 470 64 07

Skapa en plan för katastrofåterläsning – webbinarium

När du inte har råd med driftstopp eller förlust av affärskritisk data. Då är tjänster och verktyg för katastrofåterställning ett måste för att skapa en säker och trygg IT-miljö. I detta webbinarium berättar CloudPro, tillsammans med en expert från Veeam, om möjligheterna med Veeam Disaster Recovery Orchestrator.

Titta nu